Structural & Civil Engineering in Guernsey since 1990

info@bmlgsy.cominfo@bmlgsy.com

Stan Brouard

  • Stan Brouard
  • Stan Brouard
  • Stan Brouard

When Stan Brouard finally obtained planning permission for a new commercial storage facility, the ground conditions on the site of the proposed new building presented an interesting challenge for the consultants charged with the structural design of the building foundations and floor slab. Low grade rock was found at a high level, there was a high water table and the ground permeability was slow.

The Stan Brouard complex at Landes du Marche consists of a horticultural, garden and lifestyle centre, a mail order flower distributor and a manufacturing operation for its organic plant invigorator. The company had wished to expand the mail order and manufacturing part of the business and, after 14 years of careful planning and negotiation, Stan Brouard was eventually granted permission for a new facility.

MAL was employed to provide the structural design of the building foundations and floor slab, the procurement of the structural steel design/fabricators, and the civil design, which included yards, car parks, access road and foul and storm drainage. It was also responsible for undertaking cost analysis for this development.

The ground conditions on the site of the new building presented the construction and design team with an interesting challenge. Low grade rock was found at a high level, there was a high water table and the ground permeability was slow. Having investigated, MAL designed various viable options to discharge the large water catchment area quantities being collected by means of shallow soakaway and gridforce drainage systems within the site.

The building itself was a 44m single span with centre ridge prop and consisted of large industrial units with mezzanine floors and ramped truck loading bays. MAL designed the building’s mass concrete foundations which were constructed directly onto the low grade weathered rock found at the site. As the building was linked to the existing horticultural centre, its finished floor level needed to match that of the existing building. As a result, over 2,000 tonnes of topsoil was removed and recycled and a further 7,000 tonnes of recycled hardcore was required as fill during the construction. 

 

Scope & Services

Civil, Structural

Architect:

M D Nicolle

Status: Current

Contact us on

Tel: (01481) 714344
Fax: (01481) 714619
admin@bmlgsy.com